Utilizările fierului și cuprului
Utilizările fierului
Fierul tehnic pur are un domeniu restrâns de aplicare: în industria electrotehnică,datorită proprietăţilor sale electromagnetice, se utilizează trei tipuri calitative de fier: fier tehnic pur 99,5 - 99,90%, fier carbonil şi fier electrolitic cu un conţinut de 99,98% Fe şi drept catalizator în sinteza organică. Fierul pur nu prezintă interes deoarece este casant, are punct de topire ridicat şi activitate chimică mare. În schimb aliajele sale cu carbonul prezintă importanţă economică deosebită. De aceea, în industrie nu se obţine fer pur ci fontă şi oţel, care sunt utilizate, după tipul de fontă sau de oţel,în foarte multe domenii. la confecţionarea conductelor şi tuburilor, a cisternelor, a electromagneţilor radiatoarelor şi sobelor, postamentelor şi caroseriilor, armăturilor pentru construcţie, etc.
Aici începe textul. Apăsați aici și începeți să scrieți. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium totam rem aperiam.
Utilizările cuprului
Urmând după fier şi aluminiu, cuprul metalic şi aliajele sale sunt indispensabile pentru toate ramurile industriei. Aproape jumătate din producţie este utilizată în electrotehnică, pentru confecţionarea de conducte şi cabluri electrice şi în termotehnică la fabricarea unor instalaţii industriale, cazane, cuve pentru evaporare, radiatoare şi utilaje de laborator. Cealaltă jumătate este folosită la obţinerea aliajelor, alame şi bronzuri. În chimie, cuprul este utilizat ca şi catalizator, iar unii compuşi (malachitul, azuritul, sulfatul de cupru, verdele lui Schweinfurt) se folosesc ca pigmenţi în industria vopselelor minerale, oxizii servesc la colorarea sticlei şi emailurilor, iar unele săruri intră în compoziţia focurilor de artificii pentru a le colora în verde-albastru. Sulfatul de cupru, în zeamă bordeleză, verdele de Paris şi verdele de Scheele se utilizează ca insecticide şi fungicide în agricultură. Unii compuşi servesc la tratarea anemiei, a diabetului, leprei şi regenerarea sângelui